De vraag waarom we slapen is moeilijk te beantwoorden. Er zijn twee theorieën: hersencellen ontwikkelen zich en/of het geheugen ontwikkelt zich. Mogelijk bestaat er ook een slaapstof.
Een groot deel van ons leven brengen we slapend door. Gemiddeld eenderde van de tijd! Het lijkt daardoor een zo gewone bezigheid dat die geen nadere uitleg nodig heeft. Vraag een willekeurige persoon waarom hij eigenlijk slaapt, dan blijkt die vanzelfsprekendheid ineens verdwenen. De vraag is moeilijk te beantwoorden. Zelfs wetenschappers tobben met het antwoord. Er bestaan twee theorieën. De slaap is als een onderhoudsbeurt voor ons lichaam en onze hersenen. Hersencellen kunnen zich uitstekend ontwikkelen tijdens de slaap. Denk maar aan het vele slapen van baby’s, wat mede zorgt voor hun groei en ontwikkeling. De andere theorie zegt dat het geheugen zich tijdens de slaap ontwikkelt.
Slaapstof
Wetenschappers zijn al jarenlang op zoek naar een ‘slaapstof’. Een stof met een slaapverwekkende eigenschap. Volgens de laatste onderzoeken (Japans onderzoek uit 1991) zijn er drie van dit soort stoffen in ons immuunsysteem en het centrale zenuwstelsel aanwezig. Deze stoffen, muramylpeptiden, lymfokinen en prostaglandine D2, zouden elkaar activeren en ons op die manier slaperig maken. Verschillende experimenten bij dieren hebben aangetoond dat er inderdaad slaperigheid ontstaat bij het toedienen van bijvoorbeeld hersenvocht van een slapend dier. Het echte wetenschappelijke bewijs laat echter nog op zich wachten.
Een bed helpt
Een rustige slaapomgeving is de eerste vereiste voor een goede slaap. Laag overvliegende vliegtuigen, het geluid van stad en verkeer, luide muziek… zijn storende factoren. Maar niet alleen externe invloeden brengen onze nachtrust in gevaar. Ook het bed zelf kan de oorzaak zijn van heel wat nachtelijk gewoel. Jammer, want het kan echt anders…..
Een goed uitgebalanceerd slaapsysteem creëert de ideale omstandigheden voor een gezonde slaap.
Het bed moet in de eerste plaats een correcte ondersteuning bieden zodat het lichaam zich volledig kan ontspannen. Daarnaast moet het slaapsysteem in bed ook een optimaal microklimaat scheppen, afgestemd op de specifieke vereisten van de slaper.
Een goed bed zorgt ervoor dat ons lichaam zich gedurende de nacht voldoende ontspant.
Daarbij dient de wervelkolom haar natuurlijke S-curve te behouden en de druk op onze heupen en schouders minimaal te zijn. Dit betekend dat het slaapsysteem uw lichaam overal gelijkmatig moet ondersteunen. Gemiddeld brengt de mens 1/3 deel van de dag door in de slaapkamer in een toestand van totale rust.
Slapen: Een periode waarin het lichaam herstelt van gedane arbeid.
De wervelkolom en spieren ontspannen zich. Emotie en stress worden in uw onderbewustzijn verwerkt.
Een juiste lighouding is van groot belang voor het herstel van uw tussenwervelschijven.
Een juiste lighouding heeft een grote invloed op uw gezondheid.
Een niet juiste lighouding veroorzaakt o.a. prikkelbaarheid, stijve spieren, concentratiestoornissen, rugklachten, nekklachten, schouderproblemen enz.
Maar wat is nu een goed bed?
Een bed is een combinatie van:
1. Bedbodem
2. Matras
3. Hoofdkussen
Een goed bed past zich aan aan uw lichaamsvorm. Echter, ieder mens is anders!
Niet voor niets is de keus in slaapsystemen dan ook zo enorm.
Uit dit enorme aanbod is het dan ook moeilijk de juiste keuze te maken.
Proefliggen in een winkel wil nogal eens leiden tot een verkeerde aankoop, dus miskoop.
Immers, de keuze voor een goed bed wordt bepaald door uw:
1. Lichaams-postuur
2. Lichaams-gewicht
3. Verdeling van het gewicht
4. De mate van transpiratie
5. Lichaamslengte
6. Eventuele klachten
De wervelkolom is het belangrijkste onderdeel van het houdingsapparaat (de spieren en gewrichten die ons rechtop houden) Met haar 26 wervels en evenveel beweeglijke tussenwervelschijven, geeft de wervelkolom de noodzakelijke steun. Daarnaast draagt ze ook het hoofd en de romp.
Overdag wordt dus heel veel druk uitgeoefend op uw rug. Bovendien functioneert de ruggengraat als een delicate schokdemper.
De dagelijkse belasting vraagt heel wat van uw rug. Vandaar dat ‘ontspanning’ van uw rug zo belangrijk is. De meeste kans hiertoe krijgt u bij het slapen. Een correcte ondersteuning van het lichaam is dan ook dé voorwaarde voor de juiste ontspanning.
Een goede ondersteuning zal er voor zorgen dat de vorm van uw lichaam gerespecteerd wordt. Op die kunt u onbelemmerd rusten. De wervelkolom komt in de juiste positie te liggen. De tussenwervelschijven nemen het vocht op, dat ze overdag door belasting zijn verloren en kunnen weer volledig functioneren als schokbrekers.
Uit de praktijk en uit onderzoek is gebleken dat alleen proef liggen in een winkel (met of zonder voorlichting) meestal onvoldoende is en daardoor nog wel eens wil leiden tot een voor u verkeerde aanschaf, met alle gevolgen van dien.
Uit medisch wetenschappelijk onderzoek blijkt dat uw lichaam onbelemmerd kan rusten wanneer het bij het liggen zijn natuurlijke vorm, recht in zijligging en de natuurlijke S-vorm in rugligging, kan behouden. Is dit niet het geval, dan ondervindt uw lichaam druk, vooral bij schouders en bekken. Deze druk zorgt voor wekprikkels, waardoor u onrustig slaapt. Bij het ontwaken zijn uw spieren en gewrichten verkrampt. Door het gebrek aan diepe rust voelt u zich ook psychisch niet optimaal.
Een gezonde en verkwikkende nachtrust is de basisvoorwaarde voor fysieke en mentale veerkracht.
Nek en rugklachten?
De mens loopt eigenlijk nog niet zo lang rechtop, zodat onze ruggengraat nog niet helemaal aangepast is aan de hedendaagse eisen. Het evolutieproces is nog volop aan de gang.
Vandaar dat onze rug gemakkelijk “overbelast” wordt.
Echt lekker en gezond slapen kan alleen op een slaapsysteem dat is aangepast aan Uw
specifieke lichaamsvorm. Geen lichaam is het zelfde.
Tips voor een gezonde nachtrust
Slaappillen bestrijden de tijdelijke insomnie-symptomen maar lossen de oorzaak van je slaapprobleem niet op. Een goede slaaphygiëne begint met regelmaat in het uur van opstaan en slapengaan. Ook een rustige en comfortabele slaapomgeving zijn essentieel. Verder is het niet verstandig laat en/of zwaar te tafelen, noch koffie te drinken na 16 uur. Zeer belangrijk in het proces van een verkwikkende nachtrust is de ‘un-winding’. Het betekent dat je de laatste uren van de dag rustig doorbrengt. Vermijd mentale opwinding door niet tot in de late uurtjes te werken, te studeren, televisie te kijken of te chatten op internet. Laat tenslotte het spreekwoordelijke slaapmutsje voor wat het is, alcohol geeft een roesslaap en verbetert zeker niet de slaapkwaliteit. Geniet van de avond, relax en zet de zorgen van je af.
U weet pas of onderstaande tips in uw geval werken, als u een tip gedurende 6 opeenvolgende weken strikt heeft opgevolgd. Probeer maximaal 3 tips tegelijkertijd uit.
Beperk de tijd die in bed wordt doorgebracht
Gebruik het bed alleen om te slapen en voor seksuele activiteiten; lees niet, eet niet, kijk geen TV in bed. Zet uw wekker en sta ‘s morgens steeds op dezelfde tijd op.
Controleer de kamer op lawaai, temperatuur, vochtigheid, comfort, etc.
Intens lawaai (vliegtuigen, autowegen) kan de slaap verstoren, ook al herinneren wij ons daar ‘s morgens niets van. Lawaai-overlast verstoort de kwaliteit van de slaap. De slaapkamer mag niet te warm noch te koud zijn. De kamer moet zo donker en zo rustig mogelijk zijn. Bij de keuze van lakens en dekens moet men zich niet alleen baseren op het design, maar vooral of het ‘prettig aanvoelt’. Het bed moet voldoende ruimte bieden. Comfort is belangrijk.
Geen dutjes overdag
Wanneer u ‘s avonds moeilijk in slaap valt, moet u dutjes in de namiddag of aan het begin van de avond vermijden.
Zorg overdag voor voldoende beweging en ontspanning
Regelmatige fysieke inspanningen kunnen u helpen beter te slapen. Toch is het beter vlak voor het slapen gaan u niet zwaar in te spannen.
Eet op regelmatige tijden
Ook een licht gevoel van trek kan de slaap verstoren. Neem dan wat warme melk voor het slapen gaan: dit kan u helpen inslapen.
Vermijd stimulerende dranken
Talrijke voedingsmiddelen (zoals koffie, alcohol) stimuleren het lichaam en de geest en verstoren de slaap. Mijd ook te zware maaltijden laat op de avond.
Vermijd ‘s avonds cafeïne
Vanaf ‘s middags liefst geen cafeïnehoudende dranken gebruiken (koffie, thee, cola, etc.).
Wees voorzichtig met slaapmiddelen
Sommige slaapmiddelen (vooral uit de zgn. groep van benzodiazepinen) werken lang en kunnen daardoor nog een effect hebben op de alertheid en daardoor op het vermogen om de volgende dag een auto te besturen.
Geen slaapmutsjes
Alcohol kan u helpen met inslapen en heeft vaak een slaapverwekkend effect tijdens het eerste gedeelte van de nacht. Alcohol verstoort echter de kwaliteit en de hoeveelheid slaap gedurende het tweede gedeelte van de nacht. Langdurige inname van grotere hoeveelheden alcohol verstoort overigens op langere termijn de kwaliteit van de slaap en kan ook afhankelijkheid en verslaving veroorzaken.