De natuurlijke slaap
Als mens brengen we gemiddeld één derde van het leven door met de ogen dicht.
We slapen, we hebben mooie dromen en genieten van een deugddoende rust. Toch is slapen niet hetzelfde als niksen. Slapen is een actief proces en bepaalt in sterke mate de kwaliteit van de waaktoestand. Rust brengt raad, slaap geeft energie. In onze slaap rusten we uit, verwerken we ervaringen van de vorige dag en laden we ons op voor de volgende dag.
Slapen hoef je niet te leren.
Een natuurlijke slaap is aangeboren.
Wat is normaal en wat niet?
Niet iedereen slaapt als Doornroosje. Drie op tien volwassenen ‘telt schaapjes’ terwijl anderen genieten van een verkwikkende nachtrust. Zo leven miljoenen mensen dag-in dag-uit in een waas van knikkebollen en oververmoeidheid. Zorgwekkende cijfers met desastreuze gevolgen. Slapeloosheid is een onderschat gezondheidsprobleem in onze hektische samenleving.
Kenmerken van een normale, natuurlijke slaap:
Gemakkelijk inslapen, ‘s nachts goed doorslapen, uitgerust wakker worden en je overdag fit voelen.
Hoeveel slaap hebben we nodig ?
Slaap is een zeer individuele en wisselende zaak. Babies slapen 22-23 uren op een etmaal. Een volwassene slaapt gemiddeld 7 à 8 uren per nacht, maar er zijn er ook die slechts 5 tot 6 uren nodig hebben. Margaret Thatcher (voormalig eerste minister van Groot-Brittannië) bijvoorbeeld, ging er tijdens haar premierschap prat op slechts 4 uren slaap per nacht nodig te hebben. Waarschijnlijk heeft zij voldoende diepe slaap en REM-slaap van goeie kwaliteit, waardoor er minder overgangsslaap nodig is. Oudere mensen slapen ’s nachts –ongewild- minder lang. Met het ouder worden neemt de kwaliteit van REM-slaap en diepe slaap af, maar dat hoeft geen probleem te vormen. Ouderen kunnen en doen vaker dutjes overdag. Maar het spreekt voor zich dat dit nooit de verminderde kwaliteit van de nachtslaap kan compenseren. Hoeveel slaap men nodig heeft, heeft dus te maken met leeftijd, slaap-efficiëntie en de individuele omstandigheden en behoeften.”
Het gemiddelde ligt tussen 7 en 9 uren slaap per dag, bij ouderen is dat minder.
Hoe u zich overdag voelt, is de beste graadmeter. Heeft u overdag een slaperig gevoel, dan krijgt u niet voldoende “goede slaap”.
Wat voor soort slaap heeft u nodig?
Normaal is er als u ‘s nachts slaapt, sprake van een slaappatroon van afwisselend REM (rapid-eye-movement) en non-REM slaap. Bij een juiste ‘mix’ van REM en non-REM slaap staat u ‘s ochtends uitgeslapen op.
Voor 12 uur ‘s nachts treedt de non-REM-slaap fase op, waarin u heel diep slaapt. Tijdens deze diepe slaap krijgt het lichaam gelegenheid om zich te herstellen. Een REM-cyclus duurt gemiddeld 90 minuten. In het tweede deel van de nacht wordt veel REM-slaap gezien. Tijdens de REM-slaap wordt veel gedroomd en verwerken we ervaringen die we overdag hebben opgedaan.